(Viimeksi päivitetty - Lastupdated 19.3.2006)

(Sorry but this is mainly in Finnish. Only occasional English text hereand there.)

Rodent Banisher

29.4.2003

Työnimi uudelle projektille on oiva nimitystässä talossa, jossa sillointällöin on kuulunut olevan hiirivälikatossa. Hetken kuluttua niitä einimittäin enää ole, kun uusi subwoofervalmistuu :-)

Hankin nimittäin uuden käytetyn vahvistimenentisen 100 W:n rakennussarjahärvelin tilalle. Nyt wattejatuli kuusinkertainen määrä. Simexin BA-600:n600 W (350 RMS) pitäisi riittää jo abouttäydelliseen musiikin kuunteluun ja parhaassa mahdollisessatapauksessa myös täydelliseenelokuvaefektitoistoonkin. Tässälähdetään kuitenkin liikkeelle ensinmusiikkipuolen parantamisesta.

Simexin paneelissa on sekä High että LowVoltagesta sekä inputit että outputit. Namiskoja onainoastaan phase 0-180 kytkin ja Off-Auto-On-kytkin.Erillisessä - koteloon pultattavassa - remotecontrol-ohjausyksikössä (sekä tietystikaukosäätimessäkin) onVolume-säätö jaLow-Pass-Cut-Off-Frequency-säätö(merkinnät ja speksit kertovat 40-170 Hz vaikkakin nuppi meneereilusti alle 40 Hz merkinnän). Automaattikäynnistyslinjasisääntulon signaalintunnistuksestasekä kaukosäätimet toimivat moitteettomanhuomaamattomasti.

Klikkaa Simexin kuvia, jos haluat latailla isompaa jatarkempaa:

Simex BA-600 vahvistin

Simex BA-600 vahvistimen piiristöä

Päädyin siis sitten lopulta noin 41litraiseen umpikoteloon, jotta bassoista saadaan tiukat hetikärkeen. Infinityn manuaalissa ehdotellaan 1.3 ft3 mittaistakoteloa, joka kääntyy kansankielellä noin36,8 litraksi (jos laskin oikein), ja Beta 15X vie sisätilastasen muutaman litran, joten tämä vaikuttaisikohtalaiselta. Myös WinISD vakuutteli koon olevan kiva.

Ja Beta 15X kuvassa:

Infinity Beta 15X kaiutin sivusta

Infinity Beta 15X kaiuttimen kalvokuva

Infinity Beta 15X kaiuttimen liittimet

Joten sitten itse kotelosta pikainen suunnittelu.Vähän on ehkä yliampuvan rohkeallamielellä lähdetty tällaista monimutkaistakoteloa rakentamaan, mutta tavoitteitahan pitää ainaolla. Lisäksi hiukan huolettaa Beta:n asennusreiän jasuunnitellun syvyyden suhtautuminen toisiinsa, mutta kokeiltava vainon:

Kaiutinkotelon piirustukset

Ja kun allaolevat tarveaineet eli 29 milliset lastulevytsatuin ilmaiseksi saamaan purkutyömaalta, niin on kohtuullisenhuokeaa lähteä kokeilemaan tuollaista rohkeaayritelmää.

Raakalevyt

Heti alkuun meinasin homma karata käsistä,kun Black&Deckerin pistosahalla rupesin sahaamaan, ennenkuintajusin, että pihallahan on sirkkelikin appiukolta ollutlainassa jo muutaman viikon. Tämän jälkeenei turahtanut kuin tunti ja yllättäväntarkat kotelon levyt olivat valmiina:

Kotelo valekasattuna

Tälle illalle saikin riittää jahommaa jatketaan myöhemmin...

4.5.2003 Sunnuntaina sain laitettua jopa pari palaapaikalleen:

Kotelon kolme osaa kiinni

Hommaa rupesin tekemään sitten vain 5.0x60uppokantaruuveilla ja silikonilla (kosteiden tilojen, valkoinen). Juusilikonia, mutta ajattelin kyllä antaa sen kuivua niin kauan,ettei varmasti enää haihdu mitäänelementtiä rapistuttavaa kaasua.

5.5.2003 Maanantaina jopa sitten kaksi osaalisää:

Kaiutinkotelon viisi osaa kiinni

Pikkuhiljaa sano...

6.5.2003 Tämähän alkaa sujua.Tänään tuli eka kunnon moka, kun tulijalkojen reiät vääriin kohtiin ja oli pakkopistää vanhoihin reikiin puutapit ja porailla tyynenrauhallisesti uudet reiät. Sen lisäksi tuli sahattuaelementin reikä ja laitettua väliseinä javiimeinen päätyseinä paikalleen.

Kotelo jaloilla edestä

Kotelo jaloilla yläviistosta

Kotelo jaloilla alhaalta

Vahvistimen lokero

10.5.2003 Nyt tuli lopulta tehtyä homma loppuun asti.Vain päälikansi vielä puuttuu jamyöhemmin vielä mahdollisestipäällystystyö. Kaiuttimen tiivistin kiinniakryylimassalla, josta tein hyvän renkaan ja jonka annoinensin kuivua reilusti, jotta se ei tarttuisi elementtiin kiinni.

Asentaja hommissaFyllinkien asennusta


Reiän teko vahvarilleVahvarin ja säätimen reiät


Vahvari ja säädin kiinniToinen kuva samasta


Koekuuntelu suoritettuAlapuolelta


Alustavan koekuuntelun tuloksena todettava, ettäpotkii se perhana reilusti, mutta yksinkertaisesti enemmänkinsaisi... :-) Eli lattia tärisee niin, että varpaitakutittaa ja CD-soitinkin rupesi pomppimaan. Siihen piti hetikeksiä jotain pehmustesydeemejä, että pystyijatkamaan kuuntelukokeiluja. Huhhuh. Lisää asiastamyöhemmin...

19.5.2003:

Ja vielä kuva irrotettava kansi paikallaan:

Subbari kansi päällä

Kantta laitellessa huomasin muuten, ettäSimexissä on hyvinkin tärkeää,että mistä kohtaa kauko-ohjausyksikön piuhatkulkevat: Jos johdot menevät liian läheltämuuntajaa, niin seurauksena on sitä joka paikan perhanallista50 Hz hurinaa, mutta kun teippasin ne vähänkauemmaksi ilmastointiteipillä, niin johan hiljenikäytännössä aivan täysinäänettömäksi.

Painoa koko komeudelle näytti tulevan 44,4 kiloa jase näyttää riittävän senitsensä paikalla pysymiseen aivan hyvin, jotenlisäpainoajatukset voikin turhina unohtaa. Myöskin29,4 milliset lastulevyt näyttävät olevantäysin riittävän tukevattähän tarkoitukseen.

Vieläkään ei ole oikein kunnollistamonen tunnin kuuntelusessiota saanutjärjestymään, mutta lyhyet kokeilutniitä näitä kuuntelemalla todistavatlaitteiston äänimassan nytensimmäistä kertaa riittävänmeikäläiselle, koska 10 minuutin kuuntelunjälkeen piti jo laittaa vähänhiljaisemmalle; ja ihan omasta aloitteesta.

Äänenlaadullinen tulos oli kerrassaanmainio. Soundi on vahvan jämäkkä ja seuraatiukasti jokaista bassoaallon piirtoa ja kaiken kuuleeselvästi ja vieläpä tunteekin. Musiikinkuunteluun ja tuntemiseen siis aivan loistava! :-) Kokeilin tietystimyös elokuvia ja odotetusti tiukka elementti eimölise sillä tavalla kuin vanha subbanen;jyrinät toki kyllä kuulee sekä paljonvahvemmin myös tuntee, kun sähköpatterithelisee ja lattia ja sohvakin tärisee, mutta ne ovat siltiselväpiirteisen tiukat; ikäänkuin hiemankuivat. Otinpa ja laitoinpa sitten testin vuoksi vielä senvanhan subbarinkin kiinni yhtäaikaa ja kyllä senhieman huomasi, että efekteihin tuli mukaanlöysää jyminää, jokaikäänkuin paransi tilannetta tälläsaralla. Musiikin kuuntelussa vanhaa subbaria ei edes huomaa. Pakottaase vanha subbari muutenkin molemmissa tapauksissakäyttämään huomattavastipienempiä voimakkuuksia, kun siitä omatekoisestavahvarista loppuu happi kesken ikävä kyllä.